Ένα σχέδιο μείωσης του χρέους παρουσίασε στο Λονδίνο ο Γ. Βαρουφάκης. Η μείωση του ελληνικού χρέους σε επίπεδα εξυπηρέτησης που να συμφέρουν την Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί.

Όμως, η μείωση του χρέους θα πρέπει να είναι εύπεπτη για τη Γερμανία για να συναινέσει και να τελειώνουμε. Η σύγκρουση δεν είναι επιλογή της Αθήνας, εκτός αν χρειαστεί να πάει πίσω από την εντολή της 25ης Ιανουαρίου.

Αυτό που λέμε εμείς κούρεμα, στην πούρα μορφή του, δηλαδη η ρητή διαγραφή μεγάλου μέρους του, η μείωση της της ονομαστικής του αξίας, είναι κάτι που η κ. Μέρκελ δεν μπορεί όχι μόνον να το περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο, αλλά ούτε να το δικαιολογήσει στον γερμανικό λαό.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει υπερεπενδύσει και στην αφήγηση περί τεμπέληδων Ελλήνων και στην θρησκευτική προσήλωση στη συνταγή του Μνημονίου. Αν δεχόταν ρητά κούρεμα και μάλιστα χωρίς λιτότητα και Τρόικα θα υφίστατο συντριπτική ήττα.

Ήδη, τα άρθρα που υπενθυμίζουν στη Γερμανία ότι έχει ευεργετηθεί, έχει χρεοκοπήσει 2 φορές, και ότι έχει ξεκινήσει και έχει ηττηθεί σε δυο παγκοσμίους πολέμους, πληθαίνουν και κλυδωνίζουν το "ηθικό πλεονέκτημα" που επικαλούνται οι Γερμανοί.

Η ελληνική πρόταση προβάλλει και χαιρετίζεται ως ευρωπαϊκή εναλλακτική λύση. Η Γερμανία στριμώχνεται. Συνεπώς ενώ δεν θα πρέπει να περιμένουμε από τη Μέρκελ να αυτοκτονήσει αποδεχόμενη ρητό κούρεμα, λογικά θα πήγαινε πάσο σε ένα συγκεκαλυμμένο κούρεμα. Και θα βιαζόταν κιόλας να ξεμπλέξει με ένα win win. Έχει σήμερα ένα παράθυρο ευκαιρίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει κούρεμα χωρίς λιτότητα. Αυτό που προτείνει ο Γ.Β. είναι ένα συγκεκαλυμμένο κούρεμα , χωρίς λιτότητα. Είναι δηλαδή πολύ πιο κοντά στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ παρά στου Σόιμπλε. Και είναι απείρως καλύτερο απο αυτό που είχαν υποσχεθεί αλλά δεν έκαναν οι Γερμανοί στον Σαμαρά, δηλαδή ελάχιστο συγκεκαλυμμένο κούρεμα με μονιμοποίηση της λιτότητας. Η μέρα με τη νύχτα.

Πηγή: www.avgi.gr