Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Με αφορμή την εκδήλωση για τα 70 χρόνια της Νίκης των Λαών που διοργάνωσε ο Όμιλος «Κώστας Βάρναλη» στην Ηλιούπολη



"Κλείνω τα μάτια, και βλέπω ακόμη τον Βόλγα να καίγεται, από το χυμένο πετρέλαιο... Σκάψαμε, σαν τα ζώα, τρύπες στη γη, λαγούμια για να μείνουμε. Τρώγαμε λάσπη, μόνο λάσπη, και πίναμε νερό από το ποτάμι. Από πάνω μας βούιζαν τα αεροπλάνα που βομβάρδιζαν" ...

Στις 9 Μάη συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από τη μεγάλη νίκη των λαών κατά του φασισμού και του ναζισμού, που έσπειραν τον όλεθρο και τη φρίκη με τα τερατώδη εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας.

Ξημερώνοντας η 9η Μαΐου του 1945, η Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων. Επτά δεκαετίες μετά την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, κανείς δεν είναι ικανός να σβήσει την αλήθεια.

Κανείς δεν μπορεί να σβήσει τα πενήντα εκατομμύρια νεκρούς, ανάμεσά τους και περισσότερους από 400.000 Έλληνες, τα φρικιαστικά βασανιστήρια και τις εκτελέσεις στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα εκατομμύρια ανθρώπους που έμειναν ανάπηροι στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Η αιτία που γέννησε τόσο τον φασισμό όσο και τον πόλεμο ήταν ο καπιταλισμός, που σε περίοδο κρίσης επέλεξε την δια της βίας μοιρασιά των παγκόσμιων αγορών και των πηγών πρώτων υλών.

Στη μεγάλη λαϊκή νίκη, ήταν αποφασιστική, καθοριστική, η συμβολή της σοσιαλιστικής Σοβιετικής Ένωσης, που άφησε στα πεδία της μάχης 20 εκατομμύρια νεκρούς. Ο Κόκκινος Στρατός συνέτριψε τον κύριο όγκο των φερόμενων ως ανίκητων στρατευμάτων του ναζιστικού γερμανικού κράτους υψώνοντας τη κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ την 1η Μάη 1945.

Ο Όμιλος «Κώστας Βάρναλη» και το Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης «Avantgarde» απέδωσε φόρο τιμής διοργανώνοντας εκδήλωση για τα 70 χρόνια της Νίκης των Λαών, τιμώντας  όσους και όσες έδωσαν τη ζωή τους, ή έμειναν ανάπηροι στα πεδία των μαχών, εκείνους που πάλεψαν με το όπλο ή με την προκήρυξη και κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα.

Στην εκδήλωση αυτή παρευρέθηκαν ο κ. Φιλίπ Βοσκρεσένσκι Α΄Γραμματέας της Πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα, ο κ. Περικής Καπετανόπουλος, Γεν. Γραμματέας του Ομίλου «Κώστας Βάρναλης». Επίσης χαιρέτησαν ο κ. Γιάννης Τόλιος, μέλος Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, πρόεδρος του ΜΑ.ΧΩ.ΜE. και ο κ. Βασίλης Βαλασόπουλος, δήμαρχος Ηλιούπολης.


Η εκδήλωση έκλεισε με την μουσικοθεατρική παράσταση «Ένα τραγούδι για μας», βασισμένη σε γράμματα και ημερολόγιο Σοβιετικών μαχητών του Κόκκινου Στρατού και Γερμανών στρατιωτών της Βέρμαχτ από τη μάχη του Στάλινγκραντ.


Σε όλους τους παρευρισκόμενους δόθηκε η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου η οποία συμβολίζει την κοινωνική μαζική εκδήλωση που διεξάγεται από το 2008 στις 30 χώρες του κόσμου, με τη συμμετοχή πάνω από 50.000.000 ατόμων και έχει ως σκοπό να κρατήσει άσβεστη τη μνήμη της νίκης του σοβιετικού λαού στον πόλεμο κατά του ναζισμού (1941-1945).


Η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου έχει τα χρώματα (μαύρο - πορτοκαλί) της κορδέλας του μεταλλίου «Για τη νίκη στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο του 1941-1945». Η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου μαζί με το παράσημο του Αγίου Γεωργίου υπήρξε ανώτατο παράσημο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας της Μεγάλης Αικατερίνης.


Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου