Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015

Πολ Κρούγκμαν μαινόμενος: «Τι νομίζει ότι κάνει το ΔΝΤ; Θέλει να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ ή να χρεοκοπήσει την Ελλάδα;»

Ο γνωστός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του στους New York Times καταφέρεται εναντίον των συζητήσεων περί «ελληνικού ατυχήματος» και Grexit, καθώς εκτιμά πως αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα φταίει το ΔΝΤ και όχι η ελληνική μεριά.

Ο γνωστός οικονομολόγος γράφει στο άρθρο του, φανερά εκνευρισμένος από τους χειρισμούς των πιστωτών και τον στραγγαλισμό της Ελλάδας:

«Δεν έχω μιλήσει πολύ για την Ελλάδα τελευταία γιατί δεν θέλω να φωνάξω "Grexit" μέσα σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο. Αλλά διαβάζοντας για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, κάτι πρέπει να πω».

«Η διαπραγμάτευση ενώ θα έπρεπε να ασχολείται αρχικά με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και στη συνέχεια με την ελάφρυνση του χρέους, που θα σταματήσει μελλοντικά οικονομικά προβλήματα -και η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε αρκετά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι ο προϋπολογισμός θα είχε πλεονάσματα αν η οικονομία δεν ήταν τόσο πεσμένη. Αντιθέτως οι πιστωτές απορρίπτουν συνεχώς τις ελληνικές προτάσεις τονίζοντας ότι βασίζονται περισσότερο απ’ ό,τι πρέπει στους φόρους και λιγότερο στον περιορισμό της δαπάνης, συνεχίζοντας να υπαγορεύουν την εσωτερική πολιτική της Ελλάδας».

Πετάει μάλιστα το μπαλάκι στην Κριστίν Λαγκάρντ, γράφοντας πως αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, για αυτό θα ευθύνεται το ΔΝΤ.

«Οι άνθρωποι που δεν κατάφεραν να δουν τι κακό κάνει η λιτότητα, τώρα κάνουν κήρυγμα στους άλλους για την ανάπτυξη», σημειώνει με νόημα, καταφερόμενος εναντίον του Διεθνούς Ταμείου.

«Οι άνθρωποι του ΔΝΤ λένε συνεχώς ότι είναι αδύνατο να συνεννοηθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως είναι ενοχλημένοι από τις καθυστερήσεις. Αλλά δεν είμαστε στο σχολείο. Αυτή τη στιγμή είναι οι πιστωτές, και όχι οι Έλληνες, που μετακινούν συνεχώς το τέλος των διαπραγματεύσεων. Οπότε τι συμβαίνει;»

«Ο στόχος είναι να "διαλύσουμε" τον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι να αναγκάσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει;", διερωτάται».

«Αν βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, θα φταίνε οι δανειστές. Δεν θα είναι "Graccident", αλλά δική τους ευθύνη», συμπληρώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου