Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Το Κιρκούκ είναι πλέον Κουρδιστάν και επίσημα, ενώ σήμερα αποφασίσθηκε η διεξαγωγή δημοψηφίσματος

γράφει ο Ράουα Καρέμ *

Το Επαρχιακό Συμβούλιο Κιρκούκ (KPC) ενέκρινε την έπαρση της σημαίας τού Κουρδιστάν σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια στην επαρχία με απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία.

Τουρκμένοι και άραβες, μέλη του συμβουλίου, μποϊκόταραν τη συνεδρίαση μετά από απόρριψη από τον Κυβερνήτη του Κιρκούκ Najmaldin Karim του αιτήματός τους για αναβολή της συνεδρίασης για την επόμενη εβδομάδα.

«Η σημαία του Κουρδιστάν δεν αντιπροσωπεύει τους Κούρδους και μόνο, αλλά είναι ένα σύμβολο της συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών εθνικών και θρησκευτικών ομάδων,» δήλωσε Ο Ρεμπουάρ Ταλαμπανί, ο επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου Κιρκούκ (KPC), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο Ταλαμπανί τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχουν άρθρα του συντάγματος του Ιράκ που να έρχονται σε αντίθεση με μια τέτοια κίνηση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Κυβερνήτη του Κιρκούκ, όπου ζήτησε την έπαρση της κουρδικής σημαίας μαζί με την ιρακινή, στον Πύργο Κιρκούκ, αλλά και σε όλα τα δημόσια κτίρια κατά τη διάρκεια του κουρδικού νέου έτους το Νεβρόζ στις 20 Μαρτίου.
προηγουμένως ο  Karim ζήτησε από το Συμβούλιο Κιρκούκ να πραγματοποιήσει σύνοδο για να ψηφίσει την έπαρση της σημαίας του Κουρδιστάν σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια στην επαρχία.

«Η έπαρση της σημαίας του Κουρδιστάν στο Κιρκούκ στα δημόσια και κυβερνητικά κτίρια δεν είναι αντισυνταγματική, εφόσον εγκριθεί από την πλειοψηφία του συμβουλίου», δήλωσε ο Κυβερνήτης του Κιρκούκ στους δημοσιογράφους.

Το Κιρκούκ είναι μια πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της περιφέρειας του Κουρδιστάν και βόρεια του Ιράκ. Παρά το γεγονός ότι οι Κούρδοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, το Κιρκούκ είναι μια διαφορετική περιοχή με διαφορετικό εθνικό και θρησκευτικό υπόβαθρο που περιλαμβάνει Τουρκμένους, Άραβες, Χαλδαίους, Ασσύριους και Χριστιανούς. Επιπλέον, η επαρχία είναι ένα από τα αμφισβητούμενα εδάφη μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ και της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG).

«Από σήμερα, η σημαία του Κουρδιστάν θα κυματίζει μαζί με την ιρακινή σημαία σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια στην επαρχία Κιρκούκ», ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ταλαμπανί μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου. Έτσι μαζί με τον εθνικό κουρδικό ύμνο έγινε η έπαρση της σημαίας του Κουρδιστάν και επίσημα πλέον.

Σήμερα, 4 Απριλίου, το Επαρχιακό Συμβούλιο με πλειοψηφία αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Κιρκούκ , για να αποφασίσουν οι λαοί της επαρχίας αν θα είναι υπό τη διοίκηση της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδισταν ή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ.


Σημειωτέων ότι τα προηγούμενα δυο χρόνια η ιρακινή κυβέρνηση και ο Ιρακινός στρατός δεν μπόρεσαν να προστατέψουν τους κατοίκους του Κιρκούκ, ενώ αντίθετα οι δυνάμεις των Κούρδων Πεσμαργκά προστάτεψαν και έδωσαν σκληρές μάχες κατά των τρομοκρατών του ισλαμικού χαλιφάτου.

* ο Ράουα Καρέμ είναι στέλεχος της Patriotic Union of Kurdistan (PUK),
συνεργάτης του ιστολογίου μας και ζει στην Ελλάδα

Διαβάστε (σημερινή εξέλιξη):

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου