Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρείται ως υγιεινό υποκατάστατο του κλασικού τσιγάρου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις των αρωματικών ατμών σε αγέννητα βρέφη και παιδιά.

Τα τελευταία χρόνια το ηλεκτρονικό τσιγάρο γνωρίζει μεγάλη «άνθηση», αφού η ζήτησή του συνεχώς αυξάνεται, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους σε ολοένα περισσότερες χώρες. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε πρόσφατη ανακοίνωσή του τάσσεται κατά της πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ανηλίκους, ενώ προχωρά ακόμη ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως θα πρέπει να απαγορευθεί και το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου σε εσωτερικούς χώρους.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο πρωτοπαρουσιάστηκε στην αγορά ως η υγιεινή εναλλακτική οδός απέναντι στο παραδοσιακό τσιγάρο, λόγω της απουσίας των επιβλαβών για την ανθρώπινη υγεία ουσιών. Παρά το γεγονός όμως ότι στο ηλεκτρονικό τσιγάρο απουσιάζουν ουσίες όπως η πίσσα και η νικοτίνη, ειδικοί εκτιμούν ότι και τα αρωματικά υποκατάστατα που αυτό διαθέτει δεν είναι εντελώς ακίνδυνα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και οι έλεγχοι που διενεργούνται για την καταλληλότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν είναι επαρκείς.

Κίνδυνοι για βρέφη και αμφίβολη αποτελεσματικότητα

Υπέρ της απαγόρευσης και των ηλεκτρονικών τσιγάρων
σε κλειστούς χώρους τάσσεται ο ΠΟΥ
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ιδίως για τα αγέννητα βρέφη. Η εισπνοή των ουσιών που χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ενδέχεται να επιφέρει σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο των κυοφορούμενων, ο οποίος βρίσκεται σε φάση διαμόρφωσης. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο
αποτελείται από τρία μέρη: από μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία, από ανταλλακτικές αμπούλες υγρών αρωματικών υποκατάστατων καπνού και από το κυρίως τμήμα του, όπου το υγρό μετατρέπεται σε ατμούς. Αυτούς τους αρωματικούς ατμούς εισπνέει τελικά ο καπνιστής, οι οποίοι «μιμούνται», τρόπον τινά, τη νικοτίνη και την δράση της. Αυτοί ακριβώς οι αρωματικοί ατμοί, θεωρούνται από τον ΠΟΥ ικανοί να προκαλέσουν προβλήματα στην εύθραυστη υγεία των βρεφών.

Πέρα όμως από τους ενδεχόμενους κινδύνους που εγκυμονεί το κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, -οι οποίοι μένει να διερευνηθούν περαιτέρω από την επιστήμη-, αμφίβολη θεωρείται και η αποτελεσματικότητα του ως προς την μείωση του αριθμού των καπνιστών. Κατά τον ΠΟΥ πάντως, είναι γεγονός ότι, παρά τις αυστηρές απαγορεύσεις για το κάπνισμα τα τελευταία χρόνια, οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες εξακολουθούν να καταγράφουν σημαντικά κέρδη.

Δήμητρα Κυρανούδη (dw) 

Πηγή: www.dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου