Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατά της «εκποίησης του Αστέρα από το ΤΑΙΠΕΔ»

«Να σταματήσει η εκποίηση της δημόσιας έκτασης στον Αστέρα Βουλιαγμένης από το ΤΑΙΠΕΔ» και «να μεριμνήσει το Υπουργείο Πολιτισμού», ώστε να αναδειχθεί ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα και να διαμορφωθεί ελεύθερη πρόσβαση στο μνημείο για όλους τους επισκέπτες» ζητάει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ μεταξύ άλλων αναφέρει «πρόσφατα ανακοινώθηκε το προχώρημα της "επένδυσης" στον Αστέρα Βουλιαγμένης: δηλαδή της εκποίησης μιας ολόκληρης χερσονήσου με παρθένο περιβάλλον και τον εξαιρετικής σημασίας ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα και μέρους του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου στο Καβούρι».

«Όσο κι αν ο νέος Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ισχυρίζεται ότι το νέο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) θα προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το θέμα δεν είναι τόσο απλό», αναφέρει ο ΣΕΑ.

Ο σύλλογος επισημαίνει ότι η ουσία της απόφασης αυτής του ΣτΕ «είναι να μην τσιμεντοποιηθεί η χερσόνησος (και όχι να τσιμεντοποιηθεί λιγότερο, όπως λένε ότι προβλέπουν στο νέο ΕΣΧΑΔΑ) και αφετέρου γιατί δεν νοείται προστασία μνημείου (όπως είναι η συνταγματική επιταγή) όταν αυτό βρίσκεται μέσα σε ιδιωτική έκταση».

H κυβέρνηση έρχεται να ολοκληρώσει την παράκαμψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σπεύδοντας να υλοποιήσει εκείνη το νόμο 4146/2013 (ΦΕΚ Α΄ 90/18.04.2013) «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις», που περνά την αρμοδιότητα για την τύχη των αρχαιοτήτων (και του περιβάλλοντα χώρου τους) που βρίσκονται εντός μεγάλων επενδύσεων στους Υπουργούς Ανάπτυξης & Πολιτισμού.

Αυτοί θα μπορούν πλέον να γνωμοδοτούν «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης» (παρ. β άρθρου 5) και, άρα, κατά παράβαση και της αρχαιολογικής νομοθεσίας, καθώς και να ιδρύσουν το «Τμήμα Αρχαιολογικών Αδειών» στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο δεν είχε τολμήσει να ενεργοποιήσει ούτε η ίδια η κυβέρνηση που το ψήφισε!

Με την απόφαση ΑΔΑ: 744Π4653Ο7-Η22 ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης απευθύνει πρόσκληση σε υπαλλήλους του Δημοσίου που ενδιαφέρονται να εργαστούν στο παραπάνω Τμήμα της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, μεταξύ αυτών. Μάλιστα, μεταξύ των προσφερόμενων θέσεων περιλαμβάνονται και έξι θέσεις αρχαιολόγων.

Τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, οι δημόσιες εκτάσεις, τα δάση, ο αιγιαλός και το τοπίο είναι δημόσια αγαθά, που προστατεύονται από το άρθρο 24 του Συντάγματος. Τα μνημεία και ο περιβάλλων χώρος τους αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα και είναι αναγκαίο να προστατεύονται από κοινού.

Απαιτούμε:
  • Να αποσυρθεί ο νόμος 4146/2013 (ΦΕΚ Α΄ 90/18.04.2013)
  • Να μην ιδρυθεί το «Τμήμα Αρχαιολογικών Αδειών» στο Υπουργείο Ανάπτυξης και να παγώσει η προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων σε αυτό.
  • Να σταματήσει η εκποίηση της δημόσιας έκτασης στον Αστέρα Βουλιαγμένης από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως έχει ζητηθεί και από τους όμορους Δήμους.
  • Να μεριμνήσει το ΥΠΠΟ, ώστε να αναδειχθεί ο ναός και να διαμορφωθεί ελεύθερη πρόσβαση στο μνημείο για όλους τους επισκέπτες.
Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση ΣΕΑ.pdf

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου