Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Τέλος στο πάρτι της διαπλοκής

Μέσα από όλα όσα αποκαλύφθηκαν στις συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων έχουμε πλέον μια συνολική εικόνα για το πάρτι της διαπλοκής που κορυφωνόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Οι απαντήσεις υπάρχουν μέσα στο πόρισμα. Ποιοι έδωσαν, ποιοι πήραν και με ποιους τρόπους.


Διοικήσεις τραπεζών, διορισμένες στην πλειονότητά τους από τα δύο μεγάλα κόμματα, χορηγούσαν δάνεια σε αυτούς που τους επέλεξαν κατά παράβαση των κανόνων και τα κόμματα στη συνέχεια διοχέτευαν τα χρήματα αυτά σε όλο το πλέγμα του κομματικού και επικοινωνιακού μηχανισμού που διέθεταν προκειμένου να συντηρηθούν στην εξουσία. Ταυτόχρονα μεγάλοι μιντιακοί όμιλοι αντλούσαν με τον «αέρα» τους όσα χρήματα χρειάζονταν για να καλύπτουν τα έξοδά τους -και όχι μόνο.

Αυτή η ιδιότυπη ελληνική φούσκα της διαπλοκής έσκασε εν μέσω κρίσης, όταν πια όσοι έγιναν ζάπλουτοι και τρανοί όλα αυτά τα χρόνια, χρησιμοποιώντας τα δάνεια που δίνονταν από τις καταθέσεις των πολιτών, έκαναν στάση πληρωμών.

Τώρα πια, με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, υπάρχουν καταγεγραμμένα όλα αυτά τα στοιχεία, ώστε η Δικαιοσύνη να συνεχίσει το έργο της και να αποδοθούν οι ευθύνες.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η διαπλοκή πρέπει να σπάσει σε όλα τα επίπεδα -και είναι ευθύνη όλων.

Της κυβέρνησης που έχει και τη συνολική πολιτική ευθύνη, αφού διαθέτει τον μηχανισμό ελέγχου, επιτήρησης και αποκάλυψης τέτοιων φαινομένων. Κρίσιμος είναι ταυτόχρονα ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των υπολοίπων κομμάτων και συνολικά όλων των παραγόντων, από τις διοικήσεις των τραπεζών έως τις δημοσιογραφικές ενώσεις, που πρέπει να διασφαλίσουν -μέσω της δυνατότητας ελέγχου που διαθέτουν- ότι θα περάσουμε σε μια νέα σελίδα.

Βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Από τις τηλεοπτικές άδειες, τα θαλασσοδάνεια και τα ζητήματα της κρατικής διαφήμισης γίνονται πολλά και έχουν να γίνουν πολλά ακόμη.

Επειδή, όπως αποδείχθηκε, η μάχη με τη διαπλοκή δεν είναι στιγμιαία, είναι διαρκής, είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας να είναι όλοι προσηλωμένοι ώστε οι νέοι ενιαίοι κανόνες, που θα μπουν, να εφαρμοστούν και να γίνουν σεβαστοί από όλους.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σύστημα της διαπλοκής το πληρώσαμε συνολικά πολύ ακριβά. Το πάρτι ήταν για λίγους, αλλά ο λογαριασμός ήταν πολύ υψηλός για όλους τους πολίτες.

η Αυγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου