Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015

Deutsche Welle: Αλλάζει το κλίμα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας

Και τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανία οι συνομιλητές του διαπιστώνουν μεταστροφή του κλίματος στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Επίσκεψη στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος 

Μετά τις συνομιλίες προχθές με την καγκελάριο που διήρκησαν συνολικά επτά ώρες ο έλληνας πρωθυπουργός είχε χθες Τρίτη (24.03) συναντήσεις με γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και υψηλόβαθμα στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αρχή έκανε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Βελτίωση των σχέσεων

Ο Α. Τσίπρας με το προεδρείο του κόμματος "Η Αριστερά"
«Χαίρομαι που τις τελευταίες μέρες έχει αλλάξει και βελτιώνεται ο τόνος στις ελληνογερμανικές συνομιλίες», είπε ο κ. Στάινμαϊερ μετά τη συνάντησή του με τον Α. Τσίπρα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, έχουν όμως
δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για περαιτέρω σοβαρές συνομιλίες το επόμενο διάστημα».

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στον έλληνα πρωθυπουργό την ιδέα που συζήτησε με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, για τη δημιουργία ελληνογερμανικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει όλο το φάσμα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Πιστεύω ότι αυτό που βλέπουμε είναι, δόξα τω Θεώ, εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομίας αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Όπως επεσήμανε, το ελληνικό πρόβλημα δεν τίθεται ως ένα διμερές πρόβλημα, αλλά εντός της ευρωζώνης. Στάινμαϊερ και Γκάμπριελ κατέστησαν σαφές ότι η αξιολόγηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων δεν θα γίνει στο Βερολίνο αλλά σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

«Με αυτόν τον πρωθυπουργό συνομιλείς»

Μια επίσκεψη με μεγάλη σημασία
Πάντως και από κύκλους της ελληνικής αντιπροσωπείας το κλίμα των συναντήσεων με τους δύο σοσιαλδημοκράτες υπουργούς θεωρήθηκε θετικό. Η εκτίμηση αυτή οπωσδήποτε ισχύει και για τις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τις αντιπροσωπείες του κόμματος «Η Αριστερά» και των Πρασίνων.

Η πρόεδρος του κόμματος "Η Αριστερά", Κάτγια Κίπινγκ, έκανε λόγο για βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων και εξέφρασε την άποψη ότι η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ φαίνεται να «βοήθησε, ώστε να δημιουργηθεί περισσότερη κατανόηση για την κατάσταση στην Ελλάδα». Επιπλέον η κ. Κίπινγκ στήριξε το αίτημα του πρωθυπουργού για λήψη μέτρων που δεν θα επιτείνουν την ύφεση στην Ελλάδα.

Στο ίδιο πνεύμα έγινε και η συνάντηση με αντιπροσωπεία των Πρασίνων. Ενδεικτικό του κλίματος ήταν η δήλωση του συμπροέδρου του κόμματος, Τζέμ Έζντεμιρ, ότι ο κ. Τσίπρας «είναι ένας πρωθυπουργός με τον οποίο αξίζει να συνομιλήσει κανείς». Σύμφωνα με τη άποψη της συμπροέδρου του κόμματος, Σιμόνε Πέτερ, η πολιτική λιτότητας έχει αποτύχει, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη με εναλλακτική την πολιτική της βιώσιμης ανάπτυξης. Από τη συζήτηση μαζί του αποκόμισαν την εντύπωση ότι ο έλληνας πρωθυπουργός θέλει να συμβάλει στην προώθηση μιας τέτοιας πολιτικής «μαζί με τη Γερμανία». Με την αντιπροσωπεία των Πρασίνων εθίγησαν και τα μεταρρυθμιστικά σχέδια που θέλει να καταθέσει η Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Εκτός από τον Α. Τσίπρα συναντήσεις με γερμανούς πολιτικούς είχε και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παπάς. Από την ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών συναντήθηκε με τους αντιπροέδρους, Κάρστεν Σνάιντερ και Άκσελ Σέφερ. Ο κ. Παπάς επιδίωξε και συνάντηση με την ηγεσία της ΚΟ των Χριαστιανοδημοκρατών. Ο πρόεδρός της, Φόλκερ Σέφερ, δεν ήταν όμως διατεθειμένος να τον συναντήσει και τον παρέπεμψε σε συνεργάτη του, πράγμα που ο κ. Παπάς δεν δέχτηκε.

Επίσκεψη στο Μνημείο Ολοκαυτώματος

Στο Μουσείο Ολοκαυτώματος
Ο έλληνας πρωθυπουργός επισκέφτηκε και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος. Όπως δήλωσε στη Deutsche Welle ο διευθυντής του, Ούβε Νόιμαϊστερ, ο οποίος είχε αναλάβει τη ξενάγηση, η επίσκεψη Τσίπρα δεν είχε πολιτικό κίνητρο. Το ενδιαφέρον του προέκυψε από τη γνωριμία του με έναν
έλληνα επιζώντα του ΄Αουσβιτς. Ας σημειωθεί ότι στο χώρο που χτίστηκε το μνημείο βρισκόταν παλιότερα το σπίτι του προπαγανδιστή της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας, Γιόζεφ Γκέμπελς. Με αφορμή αυτό το γεγονός ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στο τέλος της ξενάγησης ότι «η φασιστική ιδεολογία που εκπροσωπείται στην ελληνική βουλή έχει τις ρίζες της σε αυτόν τον τόπο».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: www.dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου