Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Βρετανικοί σεισμοί και μετασεισμοί

Υπάρχουν μερικές μέρες που χαράσσονται στη μνήμη μας, έτσι χωρίς προειδοποίηση. Η 11η Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα.

Άφωνη παρακολούθησε η ανθρωπότητα σε ζωντανή
μετάδοση τα αεροπλάνα να γκρεμίζουν τους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη το 2001 -κι επί πολλά χρόνια στη συνέχεια ολόκληροι τομείς της διεθνούς πολιτικής χαράσσονταν με γνώμονα το "μετά την 11η Σεπτεμβρίου".

Η 23η Ιουνίου ενδέχεται να εξελιχθεί ανάλογα. Να μπει στο "ημερολόγιο" εκείνων των οροσήμων που θα αλλάξουν την ευρωπαϊκή πολιτική. Κατόπιν προειδοποίησης, βέβαια, αφού εκείνη την ημέρα οι πολίτες της Βρετανίας θα ψηφίζουν εάν θέλουν ή όχι το Brexit - και το ξημέρωμα θα υπάρχει το αποτέλεσμα.

Εάν το αποτέλεσμα επιβεβαιώσει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που θέλουν το Brexit να επικρατεί, την επόμενη μέρα τόσο η Βρετανία όσο κυρίως η υπόλοιπη Ευρώπη θα αναγκαστούν να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να πλέουν σε "αχαρτογράφητα νερά". Ή θα βουλιάξουν το πλοίο.

Οι Βρετανοί υποτίθεται ότι είναι προετοιμασμένοι για τη μεγάλη έξοδο, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ετοιμάσει από καιρό το Plan Β και οι πολιτικοί που έδωσαν τη μάχη για το Brexit θεωρητικά θα πρέπει να έχουν κάποιου είδους σχέδιο για την πολυπόθητη ανεξαρτησία από την Ε.Ε.. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, όμως, που μέχρι τέλους μόνο ξορκίζουν το φάντασμα του Brexit -όταν δεν προχωρούν σε δηλώσεις που εξοργίζουν τους Βρετανούς και εμμέσως το ενισχύουν-, δεν έχουν κανένα σχέδιο. Έχουν απλώς το άρθρο 50 της Συνθήκης που περιγράφει σε πέντε μικρές παραγράφους πώς ρυθμίζεται η έξοδος ενός κράτους - μέλους από την Ε.Ε. Ένα άρθρο που ουσιαστικά γράφτηκε για να μην ενεργοποιηθεί ποτέ.

Το πιθανότερο είναι ότι, εάν κερδίσει το Brexit, θα εμφανιστούν την επόμενη μέρα από τη μια ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κι από την άλλη χέρι - χέρι η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ για να βγάλουν κάποιον πύρινο λόγο ότι "συνεχίζουμε". Ότι η ιδέα του ευρωπαϊκού σπιτιού ζει και βασιλεύει, όσο κι αν υπέστη τις ρωγμές του βρετανικού σεισμού.

Όμως στο πίσω μέρος του κεφαλιού του προέδρου της Κομισιόν, της καγκελαρίου της Γερμανίας και κυρίως του προέδρου της Γαλλίας θα αρχίσει να γεννιέται ένα νέο φάντασμα. Αυτό του Frexit, αφού είναι πολύ πιθανό η Μαρίν Λεπέν, η ισχυρή κυρία του Εθνικού Μετώπου, να ζηλέψει την επιτυχία των Βρετανών ακροδεξιών ομοϊδεατών της. Και να στήσει την προεκλογική της καμπάνια για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές πάνω σε έναν σεισμό μεγατόνων.

Βλέπετε, Ευρώπη χωρίς Βρετανία μπορεί να υπάρξει - έστω με πολλές δυσκολίες. Χωρίς Γαλλία;

η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου