Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Όλος ο “Ασύρματος” στα χέρια του Δήμου Αγίου Δημητρίου - Δικαίωση των αγώνων των πολιτών και του Δήμου (video)

Mετά από πολύχρονους αγώνες που ξεκίνησαν το 1982, όλη η έκταση του “Ασυρμάτου” (72 στρέμματα) αποδίδεται στο Δήμο Αγίου Δημητρίου.

"Να ευχαριστήσω τον Παναγιώτη Μελαχρινό, διευθυντή του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη που μένει στα νότια προάστια και γνώριζε την περιοχή και τη σημασία της, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ ΓιώργοΤερζάκη, τον συνάδελφο Βασίλη Κουτσοβασίλη (επικεφαλής του συνδυασμού “Μετέχω”) και τον συνεργάτη του Τρύφωνα Αλεξιάδη και συμπολίτη μας Βαγγέλη Καραγρηγορίου τον άνθρωπο κλειδί που βοήθησε να ανοίξουν οι πόρτες" είπε η δήμαρχος.

Το θέμα της δωρεάν παραχώρησης αορίστου χρόνου και της υπόλοιπης έκτασης του Ασυρμάτου (32 στρέμματα), πέρασε ομόφωνα από το ΔΣ της ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε ).

Όπως είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο, η δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου, ο “Ασύρματος” θα μετατραπεί σε χώρο πρασίνου, πολιτισμού και αθλητισμού.

“Για μας τώρα αρχίζει ο μεγάλος αγώνας, να ξεπεραστούν μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να αδειοδοτηθούν όλες οι προβλεπόμενες χρήσεις να εξασφαλιστούν οι όροι δόμησης για τα κτίσματα που έχουν προβλεφθεί να εκδοθούν οι άδειες και να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου”.



Ο «Ασύρματος», με την επίσημη ονομασία Κέντρο Εκπομπής Νέας Σμύρνης εκτείνεται σε μια έκταση 78 στρεμμάτων περίπου, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγ. Δημητρίου.

Ο χώρος που αποτελεί ιδιοκτησία του Δημοσίου, αρχικά υπαγόταν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εξυπηρετούσε μέχρι πριν 3 δεκαετίες τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της ΥΠΑ, της ΕΜΥ, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Αστυνομίας.

Οι ανάγκες του Δήμου Αγ. Δημητρίου σε κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου, ειδικά μετά τη μεταπολίτευση που υπήρξε μια ταχεία ανοικοδόμηση στην περιοχή με σαφώς ανεπαρκές σχέδιο πόλης, ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, και το χώρο του Ασυρμάτου ως λύση για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Οι πρώτες διεκδικήσεις του χώρου τη δεκαετία του ’80 είχαν ως αποτέλεσμα μέρος της έκτασης του Ασυρμάτου, συνολικού εμβαδού 23,5 στρεμμάτων να παραχωρηθεί στο Δήμο Αγ. Δημητρίου, επί δημαρχίας Βασιλικής Βερυκάκη με αποφάσεις του τότε Υφυπουργού Παυσανία Ζακολίκου, και Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ανδρέα Παπανδρέου.

Η προσπάθεια για την απόδοση και του υπολοίπου τμήματος του Ασυρμάτου συνεχίστηκε και επί δημαρχίας Παντελή Ειρηνάκη (1995-2006) με αποτέλεσμα την απόδοση 22,5 περίπου στρεμμάτων, σε δύο φάσεις, μέσα από ανάλογες διαδικασίες.

Παράλληλα με τις διεκδικήσεις, άρχισαν να διαμορφώνονται διάφορες χρήσεις στον αποδοθέντα χώρο, οι οποίες μέχρι σήμερα εξυπηρετούν τους δημότες.

Όμως, το διαρκές αίτημα του λαού του Αγ. Δημητρίου για συνολική απόδοση του χώρου και τη μετατροπή του σε χώρο πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής, βρήκε δικαίωση στις μέρες μας με την απόδοση του υπολοίπου τμήματος, έκτασης 32 στρεμμάτων, που μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών θα έχει ως αποτέλεσμα όλος ο χώρος του Ασυρμάτου να μπορεί να αξιοποιηθεί ενιαία από το Δήμο.

Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει την ένταξη του χώρου σε ένα συνολικό και όχι αποσπασματικό, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, σχεδιασμό ανάπλασης, μέσα από μια στρατηγική που θα διαμορφωθεί από κοινού, από τη Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους πολίτες του Αγ. Δημητρίου, οι οποίοι θα είναι και οι κατ’ εξοχήν αποδέκτες του οφέλους που θα προκύψει από την ανάπλαση ενός τόσο σημαντικού χώρου για το Δήμο μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

geitoniamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου