Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Τοποθετήσεις διευθυντών και προϊσταμένων στον Δήμο Αλίμου: Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού

Υπάρχει Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας όπως απάντησε στο Σώμα Ελεγκτών ή δεν υπάρχει όπως απάντησε στο δημοτικό συμβούλιο, ρωτάει τον δήμαρχο Αλίμου η δημοτική κίνηση "ΑΝΩ ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι".

"Γιατί ο δήμαρχος καθυστερεί τις διαδικασίες και συνεχίζει να παραβαίνει τον νόμο, εκθέτοντας έτσι τον Δήμο μας;", ρωτάει με νόημα η δημοτική παράταξη. "Μήπως για να τοποθετεί προϊστάμενο της απόλυτης αρεσκείας του;", καταλήγει...


Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (25/1/17) επαναφέραμε το θέμα του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, ρωτώντας τον κ. Κονδύλη το εξής:

Σε έγγραφο-πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης κατόπιν ελέγχου που διενήργησε στον Δήμο Αλίμου, διαβάσαμε απάντηση του δημάρχου (24/4/2016) σχετικά με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, που έλεγε επί λέξει “Ήδη σήμερα η ομάδα εργασίας έχει τελειώσει το έργο της και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει εγκριθεί και από το Δ.Σ. ο νέος Ο.Ε.Υ.”.

Κοντεύει χρόνος, ο νέος Οργανισμός ούτε έχει έρθει για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά ούτε καν ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει, όταν ετέθη το θέμα πριν από τρεις μήνες. Τι από τα δύο, λοιπόν, είναι αλήθεια: Είναι έτοιμος ο Οργανισμός, όπως λέει ο δήμαρχος στο Σώμα Ελεγκτών ή δεν είναι, όπως λέει στο δημοτικό συμβούλιο;

Επιλέγοντας για μία ακόμη φορά να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση και να μην μας απαντήσει, ο κ. Κονδύλης πέταξε την μπάλα αλλού, δηλαδή πώς εμείς βρήκαμε το πόρισμα των Ελεγκτών, και αυτό επειδή γνωρίζει ότι δεν έχουμε δικαίωμα δευτερολογίας.

Επί της ουσίας, το θέμα αυτό είναι από τα πιο σημαντικά και συνδέεται με τη βέλτιστη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου μας. Για την επιλογή των στελεχών πρέπει πρώτα να σταλούν οι υπηρεσιακοί φάκελοι των υπαλλήλων στα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία βάσει των προσόντων και της προϋπηρεσίας θα κρίνουν τους καταλληλότερους/ες για τις θέσεις, δηλαδή εκείνους με τα περισσότερα μόρια και, κατά τεκμήριο, με τα περισσότερα προσόντα.

Στον Δήμο Αλίμου, όμως, εδώ και πολλά χρόνια, δεν γίνονται έτσι όλες οι τοποθετήσεις. Στον Δήμο Αλίμου τοποθετούνται προσωρινοί-αναπληρωτές Διευθυντές και Προϊστάμενοι μόνο με απόφαση δημάρχου. Με ποια κριτήρια κάθε φορά; Με τα προσωπικά κριτήρια του δημάρχου; Όπως και να είναι, η προβλεπόμενη από τον νόμο προσωρινή τοποθέτηση αφορά σε έκτακτες περιπτώσεις.

Γιατί, όμως, αφού τα υπηρεσιακά συμβούλια λειτουργούν, γιατί αφού από το 2013 υπάρχει εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, δεν έχει γίνει τόσα χρόνια η αποστολή των υπηρεσιακών φακέλων ώστε να γίνουν οι επιλογές των στελεχών από τα υπηρεσιακά συμβούλια που είναι συλλογικά όργανα;

Γιατί ο Δήμος μας δεν τηρεί τη νόμιμη διαδικασία, που θα οδηγήσει και σε καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών; Αυτό είναι ένα θέμα που επανειλημμένα έχουμε θέσει στο ΔΣ.
Η απάντηση-δικαιολογία είναι ότι πρώτα θα συσταθεί νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας και μετά θα γίνουν οι κρίσεις προϊσταμένων.


Πράγματι. Θα περίμενε κανείς ότι ένα από τα θέματα που βάζει σε προτεραιότητα κάθε διοίκηση θα ήταν αυτό: σύγχρονος Οργανισμός και επιλογή στελεχών. Και αυτό επειδή ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας περιγράφει τις γενικές αρχές για την ορθολογική λειτουργία, οργάνωση, στελέχωση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου. Σε αυτόν καθορίζονται η διάρθρωση των υπηρεσιών και οι αρμοδιότητες. Η ύπαρξη Οργανισμού σε έναν Δήμο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά αλλά και να τηρηθεί η αξιοκρατική, αδιάβλητη και διαφανής διαδικασία για την επιλογή διευθυντών και προϊσταμένων όπως εν συντομία την περιγράψαμε στην αρχή.

Η διοίκηση του κ. Κονδύλη όχι μόνο δεν στέλνει δυόμισι χρόνια τώρα τους φακέλους στα υπηρεσιακά για να γίνουν οι κρίσεις στελεχών έστω και με τον ισχύοντα Οργανισμό, αλλά καθυστερεί αδικαιολόγητα και τη σύσταση νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας. Αποτέλεσμα ο Δήμος μας να μην λειτουργεί σύμφωνα με έναν σύγχρονο Οργανισμό που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών αλλά και των εργαζομένων!


Να μια ακόμη, πολύ σημαντική, διαφορά μας με τον κ. Κονδύλη: Εμείς θέλουμε αποτελεσματική δημόσια διοίκηση που να λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία.

Γι’ αυτό ξαναρωτάμε τον δήμαρχο τι από τα δύο είναι αλήθεια:

Υπάρχει Οργανισμός όπως απάντησε στο Σώμα Ελεγκτών ή δεν υπάρχει όπως απάντησε στο δημοτικό συμβούλιο;

Γιατί καθυστερεί
τις διαδικασίες και συνεχίζει να παραβαίνει τον νόμο, εκθέτοντας έτσι τον Δήμο μας; Μήπως για να τοποθετεί προϊστάμενο της απόλυτης αρεσκείας του;


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου