Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Έτοιμη η μεταβατική ρύθμιση-ανάσα για τα κόκκινα δάνεια

Προβλέπει περίοδο χάριτος αποπληρωμής στα νοικοκυριά με μηδενικό εισόδημα και αποπληρωμή με το 10% του μηνιαίου εισοδήματος για τα νοικοκυριά που παρουσιάζουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Δείτε τα κριτήρια:

ρεπορτάζ: Μαρία Λούκα

Έτοιμη είναι η μεταβατική ρύθμιση για τη προστασία της πρώτης κατοικίας σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη η οποία δίνει ανάσα στα νοικοκυριά που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.

Η ρύθμιση που θα έχει ισχύ 4-5 μηνών -η οποία θα αποσταλεί άμεσα για γνωμάτευση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- μέχρι τη κατάθεση του οριστικού νομοσχεδίου, προβλέπει περίοδο χάριτος αποπληρωμής των δόσεων για όσους έχουν μηδενικό εισόδημα ενώ για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, θα πληρώνουν το 10% του μηνιαίου εισοδήματος τους ως δόση αποπληρωμής των δανείων ενώ για όσους το εισόδημα ξεπερνά τα 25.000 ευρώ τότε η δόση προσδιορίζεται στο 20% του μηνιαίου εισοδήματος.

Για την ένταξη των υπόλοιπων νοικοκυριών στη ρύθμιση θεσπίζονται τρία κριτήρια:

1. Κριτήριο αντικειμενικής αξίας της κατοικίας στις 300.000 με 350.000 ευρώ
2. Εισοδηματικό οικογενειακό κριτήριο 50.000 ευρώ ετήσια
3. Κριτήριο καταθέσεων περίπου στις 30.000

Η οριστική ρύθμιση σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, αναμένεται να είναι έτοιμη σε ένα εξάμηνο και θα προβλέπει την ίδρυση φορέα υπό δημόσιο έλεγχο ο οποίος θα αγοράσει απο τα τραπεζικά ιδρύματα τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών.

Πρόκειται για τα δάνεια των νοικοκυριών που βρίσκονται κοντά ή κάτω απο το όριο της φτώχειας που υπολογίζονται σε 100.000 -150.000 δάνεια. Ο φορέας στη συνέχεια θα προσαρμόσει κάθε δάνειο στην ανάγκη του κάθε δανειολήπτη.

Για το λόγο αυτό θα χρειαστούν τα 3 δις ευρώ από τα κεφάλαια που βρίσκονται στο ΤΧΣ και θα επιστρέψουν στο EFDF καθώς οι τράπεζες θα εγγράψουν ζημία και θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν.

Πηγή: www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου